22 april 2017

Domači globus

Joj, sta bili še mičkeni! Moj mali je zdaj že večji! Ampak to je taka luštna idejica, da vas verjetno ne bo niti motilo, da smo to delali pred točno 5imi leti:). V čast naše ljube Zemljice smo delale domač globus. Pa mimogrede dobijo otroci izkušnjo, zakaj so zemljevidi tako hecno zaokroženi in zakaj ponekod zgleda Grenlandija veliko večja kot je v resnici:). Kaj veš, mogoče jim kdaj še pride prav:)

Najprej sem napihnila balon, ki sta ga punci kaširali s časopisnim papirjem in lepilom za tapete. To ni težko, natrgaš časopis na koščke in jih lepiš križemkražem v več plasteh na balon.
 

Ko se vse skupaj posuši, prebarvajo otroci zadevo najprej z belo, da se bo barva kaj videla in potem narišete gor kontinente z rjavo in morje z modro.

Fino je, če zaupate otrokom, da sami barvajo... Vendar boste v tem primeru mogoče rajši izbrali tempere in ne akrilov (ne me vprašat, kako to vem... en flek je še zmeraj na takrat temnolaskinih hlačah:D. Nikoli mi ni jasno, kako to, da neki đabe akrili tako veliko boljše prenesejo pranje kot barve, namenjene za blago...)

Če bi to delali zdaj, bi verjetno dodali največja gorovja, ampak za starost 4 in manj, je to dovolj.

Gotovo! Čas, da občudujete svojo kreacijo:).

... preštejete celine...

in enostavno uživate z malo modro žogico:)

 ko si jo ogledate iz vseh strani...

... in se pri tem čisto nič ne sekirate za reprezentativnost in točnost vašega globusa:)... Ker če bojo mali barvali, bo gotovo morje tam, kjer je kopno in obratno. To nima veze, zato ne boste povzročili nobenega tsunamija;). Nimate takih moči;).

No, zdaj sledi najbolj zabavni del: REZANJE!!! Razrežete svojo modro-oker žogico in razgrnete sploščeno Zemljo.

Vzamete zemljevid in pokažete otrokom, kako ste ga naredili in ko jih zanima, jim razložite, v čem je problem in zakaj je tako - ker imajo pred seboj razrezanega, jim hitro kapne:)

Kaj pa vi delate za dan Zemlje? Nekaj si že zasluži, saj nas potrpežljivo prenaša že ulalala let...

Ni komentarjev: