14 marec 2016

Spuščanje gregorčkov

Vsako leto gremo na predvečer gregorjevega na Gradaščico spuščat gregorčke. Ampak letos je bilo zaradi visoke vode spet odpovedano in smo to celo pravi čas izvedeli! (Ne moreš verjet:D)
 Pa smo naredili svoje gregorčkanje na domačem bajerju, kjer se gladina ne spreminja tako bisteveno:) Povabila sem sošolčke in sovrtčančke in nekaj prijateljev... na bajer, kjer so nas pričakali labodi:)
 Prišlo je proti mojim pričakovanjem kar veliko ljudi!:) In to še ni vse! Izdelali so prekrasne ladjice! Spodnja je iz tetrapaka - noro luštna ideja z okenci, ni res?
 Vsaka je bila svoja, od najbolj enostavnih, pa vseeno neverjetno elegantnih (prav lepo se je svetila na vodi)
 ... do zelo kompliciranih (te spodaj je izdelal nek dedi:) - si morete mislit? Si predstavljam naša dva dedija lepit tele papirnate delčke:D. En od njiju bi rekel, da so čisto premali, pa da to nima nobenega smisla, drugega bi pa grozno skrbelo, da se bo vse uničilo, ker nikakor ne razume koncepta, da delaš nekaj samo za en dan - njegove zasilne rešitve držijo cca 25-30 let in papirnate barčice gotovo ne bi šle skoz:D.
 Bajer sicer ni potok, zato smo ladjice privezali na vrvice/lakse/..., da jih ni odneslo nekam, kjer jih ne bi mogli ven potegnit (jasno da nočemo svinjat lepega bajerja:).
 Tale ladjica je bila sploh huda! Velika skoraj 1 m, narejena iz kartona, pačk od ražnjičev, vrh je pokrovček od nutele in od znotraj je bila oblepljena z alufolijo, ki je odbijala svetlobo, zato je tako lepo svetila!
 Bila sem res zelo lepo presenečena, ko sem videla, koliko ljudi se je tako lepo potrudilo in naredilo res lepe ladjice prav za to naše neuradno spuščanje gregorčkov!
 Tistim, ki niso imeli ladjice, pa smo dali plastične embalaže (od peciva, storoporni pladnji,...) in gor svečko, pa je bilo tudi ok:). Otroci niso izbirčna bitja, samo da plava in sveti, pa je ok:)
 Tam smo srečali še eno malo družinico, ki je radovedno gledala, kaj počnemo in sem jim dala en tak plastičen pladenjček s svečko - ne moreš verjet, koliko veselja lahko naredi tako zelo mala in enostavna reč! To me vsakokrat znova preseneti! Da ne rabiš veliko denarja in časa, da nekomu polepšaš dan:). Tudi nekomu, ki ga sploh ne poznaš... V bistvu si nismo tako različni:)

Ni komentarjev: