19 junij 2015

Pustite naju spati za večje otroke

Pred leti sem že pisala o sistemu "pusti naju spati", ko sva ponoči vstajala zaradi malega dojenčka in bi si zjutraj želela malo podaljšat kakšno vrstico, pa da bi punci dali takrat mir, ker najini otroci pregovorno zgodaj vstajajo (tega nimajo po nama). Zadeva je kar dobro delala, saj je vključevala pripravljen zajtrk (brez tega včasih niso mogli takoj, ko so vstali) in igrice.
Zdaj si zajtrk znajo že sami vzet (jupi! Malo manj jupi je to, kakšna je po takem "samostojnem" zajtrku kuhinja:D) in tudi igrice so lahko/morajo bit že malo bolj zahtevne, kar je speloh praktično. Super je, ker temnolaska že tekoče in tako lepo bere, da jo mala z veseljem posluša, mala pa tudi že nekaj malega prebere, tako da jima lahko kar napišem navodila, kar je veliko lažje kot vse ilustrirat:). 

*Da ne bo nesporazumov: tega NE delam vsak vikend. Ampak puncama je to grooozno všeč (malemu pa tudi, če je v igri skrivnostna šktla, venda rima grdo navado, da vse raznosi, tako da tega rajši ne dajem kar tako, ker se potem vsaj ena jezi nanj in je spet konec spanja;) in me velikokrat žicata, da bi naredila. In včasih recimo zvečer vse pospravita zato, ker vesta, da bom potem imela čas delat take reči (kar je super, ker tudi sama veliko rajši to počnem kot pucam:D, pa še naučijo se, da lahko sami vplivajo na svet in da se splača pospravit - win-win-win). Tako da kadar se oni potrudijo, se tudi jaz, se mi zdi fer. In še zvečer sva lahko malo dlje pokonci, tako da je še kdo zadovoljen;).

Če kdo rabi ideje za večje otroke, se zbunite, ok? Saj tega je kar precej:). Včasih sprintam kaj iz raznih "homeschooling" blogov, vendar imata veliko rajši, če sama napišem in narišem, tako da navadno naredim tako. V zgornjem primeru sem si vzela zelo na izi in sem jima pripravila samo škarje, barvice, flukije in dala zlatolaski škratka za pobarvat (iz ene reklame, ki smo jo enkrat dobili) in izrezat, temnolaski knjigo, da jo prebere malemu princu in barvice za narisat svojega dinozavra. Zeloooo enostavno;).

Ni komentarjev: