08 junij 2015

Potapljač

Ste vedeli, da je danes dan oceanov? Čeprav smo prvič delali ta poskus že pozimi, ker takrat pač škrati nosijo v adventni tovornjaček, pa je sam poskus več kot primeren za poletje (pa tudi za dan oceanov) in zanimiv vse letne čase (resno - še oči je bil navdušen! In drugič celo dedi!) Zato smo ga ponovili in drugič je uspel še boljše! (kar ni vedno pravilo - saj veste - recepti in poskusi naj bi se drugič nikoli ne posrečili, ker jih takrat delaš za večje občinstvo - tokrat mi še za dedija;). Ampak mi hvalabogu nismo po jusu in pol pregovorov ne drži:D.
 Potapljač je eden najboljših poizkusov iz knjige Prvi koraki v znanost, ki so ga letos prinesli škratki v tovornjaček in bi znal postati tradicionalen, kot recimo balon-raketa, kompas, karte za Miklavžev in dedkov Mrazov sprevod in ladjice iz orehove lupinice s svečkami. Seveda sta se morala zabavati tudi škratka skrivačka:
 Takole je eden poizkusil zlesti v plastenko, da bi bil sam potapljač.
 Ampak mu ni uspelo... Zato so škratki prinesli v tovornjaček: košček slamice s pregibom, malo kroglico plastelina, pisarniške sponke in listek z navodilom. Ni ravno za prašičke (hranilnike) razbijat, ne?;)
 In kako naredite tak poskus? Najprej naj otroci narišejo svojega potapljača na košček plastične ali aluminjaste posodice (prej jo razrežite, da bo samo en raven del, je lažje risat;) - nekaj nepremočljivega skratka. Za risat so najboljši alkoholni flukiji, ne tisti za belo tablo, ti se zbrišejo.
 Lahko bi ga narisali tudi na navaden papir, ki bi ga potem plastificirali, ampak mi nismo komplicirali. Lahko pa sprintate potapljača in ga plastificirate, če nihče od vas reeees ne mara risat. No, pri nas se vedno najde dovolj kandidatov:D
Nato ga izrežejo ven,
 mu s pisarniško sponko spnejo na rame slamico (oba konca žice potisnete v vsak konec slamice. Potem vse skupaj zapnete na vrh potapljača tako, da gledata odprta konca dol, pregib slamice pa je najbolj zgoraj).
in ga za noge obtežijo s plastelinom. Tu se boste malo igrali, da dobite ravno pravo obtežitev, ampak otroci navadno nimajo nič proti;). Nasvet: lažje je plastelin odvzemat kot dodajat novega, ker ga moraš v tem primeru malo obrisat - na moker plastelin se namreč ne bo prijel drug košček. Ni problem, pač obrišeš, samo če se vam mudi, mogoče fajn prej pomislit.
 Obtežen naj bo ravno dovolj, da bo čim bolj lebdel v vodi (to najlažje preizkusite v kakšni posodi z vodo, ker ga bo iz plastneke težje jemat). Tale slika tega ne prikazuje najboljše, vendar nimam druge - ti poskusi se pri nas odvijajo precej hitro, ni časa za slikat vsako stvar posebej pri pravi luči, ozadju, itd. - če bi to hotela, bi morala naredit poskus sama, tako daleč pa še nisem:D. Ampak mogoče si boste lahko kaj predstavljali, če gledate samo rdečega potapljača z zeleno sponko in roza plastelinom in ignorirate modre ribe (tiste modro črne krice krace;), ki plavajo spodaj (ja, mali je hotel naredit ribe, ne potapljača, zato jih tudi nismo obtežili in jim nismo dali slamice - ker ribe pač nimajo tega (majo pa mehurček nekatere, ampak ne bi zdaj o tem:D). So pa seveda morale it na poskusno plavanje s potapljačem, tu nimaš kaj...
  Potem ga samo spustite v plastenko DO VRHA, čisto do konca!!! napolnjeno z vodo in jo zaprete s pokrovčkom. Če boste uporabljali plastenko z ozkim vratom ali če bo vaš potapljač xl velikosti oz. malo obilnejši, ga boste morali mogoče po dolžini malo zvit, da bo šel v plastenko - nič skrbet, vse sam zravna nazaj, samo pazite, da pri tem ne pade dol sponka ali plastelin. Če vam pri tem manevru voda uide iz plastenke, jo samo spet napolnite do konca, pa je.
Potapljač plava oz. lebdi (odvisno, koliko ste zadevo obtežili)...
Kaj pa če plastenko stisnete? Res močno močno fejst? (tu vam bo mogoče moral pomagat kak oči, bo/ste mel/i vsaj izgovor, da se mora/lahko igra z vami, hehe;). To je precej odvisno od steklenice - trde steklenice od Fruca je težje stisnit, imajo pa fino širok vrat in je zato lažje dat not potapljača. Tenke steklenice od švepsa, radenske in podobnega, pa je lažje sisnit, vendar se malo namatraš, da daš not potapljača. Uporabite, kar imate kje blizu, dela vse, samo mogoče včasih rabiš kake močne roke zraven;).
Kaj se zgodi, si lahko pogledate tule. 
 Za vse male in velike otroke, ki jih (že) zanima fizika pa: tlak v plastenki se poveča, zato se stisne vse, kar je stisljivo: voda in zračni mehurček v slamici od potapljača. Ker pa sta voda in zrak različno stisljiva (vodo je težje stisnit kot zrak, kar verjetno veste, saj je zrak plin in ga lažje sisneš kot tekočino;), se bo zrak bolj stisnil in potapljač bo potonil. Ko popustite pritisk, bo potapljač spet priplaval na vrh.
To vedo vsi pravi potapljači, saj moraš life (to je tisti jackie, ki ga polniš z zrakom) vedno bolj polnit, čim globlje greš (ker je bolj globoko večji tlak - zato te tudi ušesa bolijo, če ne izenačuješ pritiska, ko se potapljaš).
* Ne, ne mislim malim otrokom predavat o fiziki (če pa vprašajo zakaj, poveš, ker se poveča tlak in se zrak stisne, to ni neka strašna reč;) in ne, nimam nobenih ambicij, da bi postali kvantni fiziki, ampak ja, mislim, da je to zabavno in ja, mislim, da ti je kasneje lažje, če imaš eno izkušnjo od takrat, ko si bil mali in ti potem kasneje v šoli tlak ni nekaj čisto abstraktnega. In luštno je. Meni bolj zabavno kot zlagat lego kocke ali se igrat čajanke - to se grejo lahko sami;).
** Pa fajn je, ker ko poskus 2. ponoviš, se otroci naučijo in ga lahko naredijo sami in potem maš mir, da delaš kaj drugega, recimo se greš igrat s štampiljkami ali blagom:D. Pa otroci so en čas malo tišji in je dediju lažje. Pa v avtu jim lahko daš to steklenico v roke in se malo zamotijo na daljši vožnji... Pa... poskusi so fajn, no, enostavno so fajn:)

1 komentar:

katja pravi ...

Poskusi so fenomenalni, pri tvojih je pa fletno še to da so iz sestavin ki jih človek običajno ima.

Tako da odlično! Ja, za male je super, bolj ko je zanstveno-konkrteno! Ja, ker bodo enkrat veliki znanstveniki, ni nujno da iz fizike in ni nujno da v teoriji, mogoče bojo pa odlični inzinirji ali pa odlični očki in mam
ice..tako da vsako opravičilo odveč!