08 februar 2012

Februar

Ja, priznam, januar sem spustila - nekako sem imela en kup drugih planov in nisem upala preveč načrtovati, kaj vse bi lahko, če bi... No, zdaj pa je februar in spet prihajajo ideje, kaj februarja početi:) Februar je sicer en zelo fajn mesec: je najkrajši, kar mu zelo v dobro štejem, ker je pač zimski mesec (če bi bilo po moje, bi bila julij in avgust dolga vsaj 60 dni in vsi zimski bi imeli po 1 dan, ampak to verjetno ni izvedljivo, tako da sem pač zadovoljna s tem, da je vsaj en zimski malo krajši in da imata tista poletna dva po 1 dan več - bolje išta nego ništa, a ne?)

Poleg tega je v februarju en dan praznik, kar je po definiciji super:), ker ni treba v šolo/službo. Potem je tu še Valentinovo in še najlepše: februarja je PUST! Torej sami prazniki, da nam preženejo misli od minusa zunaj:). Pa upam, da bojo maškare res pregnale tele temperature, ker tole ždenje notri res ni več za nikamor (z novorojenčkom se namreč v teh temperaturah ne sme ven...) Torej ideje za tiste, ki niste privezani doma;) in za ostale nas, kaj lahko počnemo tudi notri:)

2. februar: je bila Svečenica, ampak ker nisem verna, nimam pojma, kaj to pomeni, tako da je ne praznujem. So mi pa zelo pri srcu male kosmate živalce, zato se mi zdi fajn ideja Svižčev dan, ki pride na isti dan (vsaj letos, ne vem, kateri od teh praznikov se premikajo in kateri ne). Drugo leto lahko otrokom poveste, kako gre svizec pogledat, če je že pomlad in če se obrne nazaj, potem bo še dolgo zima ali nekaj takega. Bom raziskala do naslednjega februarja, ok?;)
8. februar - Prešernov dan: slovenski kulturni praznik, zato ga lahko kulturno obeležite. Tisti, ki smete ven, pojdite v kako galerijo ali muzej, danes so celo zastonj:). Mi gremo vsako leto, vendar bomo letos morali spustit - temperature ne omogočajo sprehodov novorojenčkom... Tako da si lahko ogledujete še za nas:) Par idej, kam it: mislim, da pri nobenem malem otroku, ki kaže vsaj majhno zanimanje za živali (in pokažite mi otroka, ki ga živali sploh ne zanimajo) ne morete zgrešit s Prirodoslovnim muzejem, saj imajo res zavidljivo zbirko nagačenih živali, ki so lepo razstavljene v vitrinah, kjer je simulirano njihovo okolje. Zdaj imajo tam še okostje tistega kita, ki ga je zaneslo v naše morje, to zna biti prav fascinantno za videt... Potem je v Slo. etnografskem muzeju razstava o Orinoko Indijancih, to bi bilo verjetno otrokom zanimivo, sploh tistim, ki so nori na Indijance. Ali pa v galeriji Kresija so ilustracije Ančke Gošnik Godec, v mestni hiši pa Lile Prap. Glede na 100letnico, je verjetno kje tudi kaj o Plečniku, vendar pa ne vem, če bo to tako zanimivo malim otrokom. Lahko jih sicer samo peljete po LJubljani, da vidijo tromostovje in Nuk, recimo, vendar pa bi si sama za to izbrala mogoče kak manj mrzel dan... Ja, to je danes, tako da se kar hitro odločite in pot pod noge!
Za tiste, ki boste (kot mi) ostali doma pa: lahko berete z otroki Prešernovega Povodnega moža, lahko naredite celo lutkovno predstavo o njem, lahko preberete še moderno verzijo Urške od Rozmana-Roze in delate figovčke, recimo (pa razložite, kaj je fora fig in Prešerna, seveda;). Mi jih delamo vsako leto po drugem receptu (zmlete suhe fige + dodatki - od piškotov, do rozin, suhih marelic,... včasih sadje še kaj namočiš, drugič ne, pač vsakič malo drugače;), enkrat smo jih še zapakirale v lepe škatlice, polepljene s slikami prešerna in napisale Prešernovi figovčki. Je zgledalo čisto luštno, samo žal nimam slik... Letos pa nimam printerja, tako da bojo kaka taka obdarovanja prišla v poštev drugo leto, ko bomo tudi bolj mobilni ne glede na mraz:). Če se vam ne da delat kroglic iz suhih fig, lahko le-te samo potopite v stopljeno čokolado in pustite, da se ta strdi na njih, pa bo vseeno zelo dobro:).
14. februar - Valentinovo: ja, ja, kar zavijajte z očmi. Praznikov ni nikoli preveč, pa ne glede na to, od kod so;) Sicer sem svoje mnenje o njem povedala že tule, ampak ljubezen je pač fajn, tudi če je kičasta;). Me bomo verjetno naredile kakšne čestitke, tiskale s srčki, mogoče spekla kako malo sladkarijo ali kaj podobnega. Pač malenkosti, da nam posladkajo še en dan:)
Zdaj imate pa čas, da naredite pustne kostume, hehe. Da ne boste rekli, da vas nisem dovolj zgodaj opozorila;)
18. februar - pustna sobota: moj najljubši praznik - PUST!!! Našemite se, rajajte, plešite račke (če mislite, da jih današnje generacije ne cenijo, poizkusite, račke so univerzalne;), najejte se krofov,... Lahko jih seveda tudi spečete (mi jih seveda bomo:) in seveda so v soboto sprevodi/karnevali...
Nekateri so tudi v nedeljo (mislim, da v Ribnici), preverite:).
22. februar - pustni torek: če ste v soboto pekli krofe, lahko naredite flancate, lahko se našemite drugače kot v soboto, lahko greste našemljeni v vrtec/šolo/službo... Vsekakor bodite dovolj noročavi in glasni, da boste pregnali zimo ali pa vsaj minus, ker jaz bi že rada šla kaj ven!
23. februar - pepelnica: mislim, da se takrat jejo ribe in nekaj tradicionalnih jedi, pa lahko tradicijo ohranite:). Ni treba, da ravno z alelujo, ker repini olupki res ne slovijo kot kulinarični vrhunec, ampak kak bakalar ali kaj podobnega pa gre čisto po grlu:).
29. februar - sicer ni noben praznik, ne morete pa rečt, da ni nič posebnega, saj pride samo vsake 4 leta. Če so otroci že dovolj stari, da bi jih taka reč zanimala, jim lahko razložite ta prestopna leta in tudi to, da vsi narodi ne štejejo časa enako kot mi (kitajsko in indijsko novo leto, majevski koledar itd...) - in potem seveda nimajo teh problemov s prestopanji - imajo pa svoje probleme, da njihova leta niso vedno enako dolga;).

No, tako - februar hitro mine, kajne?;) Zdaj pa šibajte v muzeje ali pa recitirat Prešerna;)

Ni komentarjev: